Sydäntukihenkilöt

Ohitusleikattuna 

Rikki on raastettu
sieluni sisin
Olen valmis, kuin lintu
risu risulta
kokoamaan sieluni sirpaleet
takaisin elämään.
Kiitos kirkkaiden säteiden
olen voittanut
sieluni kaamoksen.

Teoksesta: Erkki Saikkonen, Olen ovellasi. Pilot-kustannus

Sairastuminen aiheuttaa kriisin potilaan ja hänen läheistensä elämässä. Se voi synnyttää pelkoa ja epävarmuutta, jota voi helpottaa keskustelemalla ja vaihtamalla kokemuksia jonkun toisen saman kokeneen henkilön kanssa. Keskustelu auttaa selkiyttämään ajatuksia ja hahmottamaan arkielämää realistisesti eteenpäin. Suomen Sydänliitto on kouluttanut maahamme sydänpotilaiden ja heidän läheistensä tueksi tukihenkilöverkoston.

Tukihenkilönä toimii yleensä sydänsairautta sairastava henkilö, joka on kokenut sairauden aiheuttamat muutokset elämässään ja on oppinut elämään sairautensa kanssa. Tukihenkilönä voi toimia myös henkilö, joka on läheltä seurannut omaisensa sairautta. Tukihenkilö on maallikko, jolle voi puhua luottamuksellisesti mieltään askarruttavista asioista. Hän toimii kuuntelijana, kokemusten jakajana, tiedon välittäjänä ja rohkaisijana.

Tukihenkilöltä saa myös tietoa sydänsairauteen liittyvistä kysymyksistä, käytännön arkielämässä sydänpotilaana ja sydänjärjestön toiminnasta. Hän kulkee kappaleen matkaa yhdessä potilaan kanssa ja kuntoutumisen edistyessä väistyy vähitellen sivuun.

Lisätietoja tukihenkilötoiminnasta saa myös paikallisista sydänyhdistyksistä. Yhteyden tukihenkilöön saa soittamalla.